Biz Sizi Arayalım

Elektrikli Araçlar Hakkında Her Şey

06.01.21 Tarihinde yayınlandı.

Elektrikli Araçlar Hakkında Merak Edilenler

Elektrikli araçların, otomotiv endüstrisinde önemli bir etkisinin olacağı düşünülmektedir. Doğaya zarar vermeden araç kullanma zevkini üst seviyede yaşatan elektrikli arabalar, yenilenebilir enerji kaynaklarının korunmasına ve sera gazı salınım değerlerinin düşürülmesine büyük katkı sağlıyor. İçten yanmalı motorlara göre çok daha dayanıklı olan elektrikli motor ise sadece tek bir hareketli parçadan oluşuyor. Böylece elektrikli otomobiller sürücüsünü bakım, yağ değişimi gibi işlemler için ayrılan süre ve bütçeden kurtarıyor. Üstelik elektrikli araçtaki tork gücünün hissedilebilmesi için motorun belirli bir devire ulaşmasına da gerek yok. Elektrik motoru kesintisiz tork sağladığı için benzinli ve dizel araçlara göre daha ani bir ivmelenme sunarak size daha keyifli bir sürüş deneyimi sağlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Elektrikli araçların dizel ve benzinli otomobillerle farkı nedir?

 

Elektrikli araçlarda, dizel veya benzinli araçlarda kullanılan yakıt ve içten yanmalı motorlar yerine elektrik motoru ve lityum-iyon bataryası kullanılır. Bu bataryalarda elektrik enerjisi depolanır. Elektrikli motor ise bu bataryaların depoladığı elektrik enerjisini harekete çevirir. İçten yanmalı motorlar harcadığı enerjinin %30-35’ini harekete çevirirken elektrikli motorlarda bu oran %90’dır.

Elektrikli otomobillerin sürüş menzili ne kadardır?

 

Batarya ve güç yönetimi teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde tek şarj ile yaklaşık 650 km’ye kadar sürüş menzili sağlar. Elbette bu kilometre değeri aracınızın batarya kapasitesine, hava koşullarına ve sürüş alışkanlıklarınıza göre değişebiliyor.

Elektrikli arabamı nasıl ve nerede şarj edebilirim?

 

Elektrikli arabanızı evde veya ev dışındaki şarj istasyonlarında şarj edebilirsiniz.

Evde şarj: Alternatif akım beslemesi kullanılarak normal ev tipi prizden şarj edilebilir ancak şarj işlemi oldukça yavaş ilerler. Diğer şarj türlerine göre daha yavaş olsa da bu yöntemle yüksek kaliteli bir batarya, yaklaşık bir gecede %100 doluluk oranına ulaşır. Bu nedenle evde wallbox (duvar tipi şarj istasyonu) kullanmak şarj süresini kısaltacağı için daha çok tercih edilir.

Ev dışı şarj: Bu şarj noktaları AC (Alternatif Akım) veya DC (Doğru Akım) şarj yöntemlerini sunar. DC şarj akımı (hızlı şarj) en hızlı şarj yöntemi olurken, DC şarj noktaları her geçen gün Türkiye genelinde artmaktadır. Örnek vermek gerekirse, hızlı şarj (DC) ile 30 dakikada %80 şarj olmaktadır.

Elektrikli arabanın batarya ömrü ne kadardır?

 

Lityum-iyon bataryaların değişim gerekmeksizin ortalama ömrü 8- 10 yıl arasında veya 500 şarj ile 1.000 şarj döngüsü arasında değişmektedir. Pil üreticileri genellikle 100.000 ila 160.000 kilometre arasında bir sürüş menzili garanti eder. Bu sonuçlar batarya ömrü hakkında bize bilgi verir. Üreticiler ilk 4 sene için %70’e kadar kapasite garantisi verse de, kapasitesi %85’in altına inmiş elektrikli otomobil sayısı azdır.

Elektrikli otomobil şarj maliyeti nedir?

 

Kilometre başına, yaktığınız enerji olarak düşünürsek, benzinin yaklaşık beşte bir fiyatına denk geliyor. Yakın zamanda, güneş enerjisiyle de kullanılabileceği söyleniyor.1 ile 4-5 saat arasında doldurma hızı değişen şarj süreleri var. Uzun zamanı göze alıyorsanız evinizdeki su ısıtıcısı kadar elektrik tüketiyor, uzaktan kumandayla dolum yapabiliyor, manuel kullanıma geçebiliyorsunuz.

Elektrikli araba batarya fiyatları ne kadar?

 

  Elektrikli arabanın maliyetinin yaklaşık %30’u batarya maliyetinden oluşuyor. Geçtiğimiz yıllara göre elektrikli araç batarya maliyeti %87 oranında azalmış olup ilerleyen zamanlarda daha da düşeceği öngörülmektedir.

Elektrikli araç bataryaları geri dönüştürülebilir mi?

 

Elektrikli araç bataryaları geri dönüştürülebilir. Hem kamu hizmetleri hem de enerji tüketicileri için elektrik arzını ve talebini yönetmek için sabit enerji depolama uygulamalarında hizmet ömrü sonrası önemli bir kullanım alanı bulabilir.

Elektrikli aracın pil ömrünü artırmak için neler yapılmalıdır?

 

Öncelikle batarya asla sonuna kadar kullanılmamalıdır. Yani bataryada %0’ı görmemeye çalışın. Batarya seviyesi %20’ye düştüğünde şarj edilmeli ve %100 tam dolum yapılmaması önerilmektedir. 

Şarj istasyonları nerelerde bulunur?

 

Şarj istasyonları, otoyol dinlenme tesisleri, 24 saat açık dükkanlar, alışveriş merkezleri, restoranlar, marketler, kampüsler ve şehir içi park yerleri gibi ihtiyaç duyulan ve aynı zamanda vakit geçirebileceğiniz yerlerde kullanıma sunulmaktadır.

Elektrikli otomobil alırken nelere dikkat edilmeli?

 

Elektrikli araç satın alırken en çok dikkat edilen unsurlar sürüş menzili ve batarya olmaktadır. Renault Yeni ZOE 52 kWh kapasiteli bataryası, 80 kW elektrikli motoruyla 395 km'ye varan sürüş menzili sunar. Gürültüsüz ve dinamik bir sürüş deneyimine Renault ZOE ile hazır olun!

Yeni ZOE’ yi her zaman ve her yerde şarj edebilirsiniz: evde, şehirde, süpermarkette veya otoyolda.

Halka açık şarj istasyonu (22 kW): 1 saatte 120 km sürüş menzili

Hızlı (DC) şarj istasyonu (50 kW): 30 dakikada 150 km'ye kadar sürüş menzili

Detaylı bilgi Erdeğer Renault Yetkili Satıcı ve Servisinde.

 

Gelişen süreç içerisinde elektrikli araç ve teknolojileri ile ilgili marka, model bazındaki değişiklikler bu içerikte güncellenecektir.